Evaluation of forage crops in the diet of the improved hen

  • Ernesto Martínez

Abstract

In extensive poultry production systems in Bolívar state, hens spend much of their time foraging for food in their natural environment, such as seeds and foliage. However, in semi-intensive systems, the availability of food is improved and made more timely, minimizing physical effort and strain, while maintaining the birds' exercise routine in safe spaces.

Author Biography

Ernesto Martínez

INIA. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas, estado Bolívar

References

Araujo, M., J- Araujo y J. Ramones. 2014. La moringa y su uso en la alimentación de aves y cerdos. Revista INIA Divulga. Maracay-Venezuela. p 21-46.

Arrebola, F. Elías, M. Conde, P. y Villegas, J. 2016 Bienestar Animal en Explotaciones de Aves. IIFAP. España. p 60.

Buitrago, A. J. Gil y B. Ospina. 2001. La yuca en la alimentación avícola. CLAYUCA. Cali-Colombia. p. 28-30.

Castillo, C. W. Narváez y C. Hahn-von. 2016. Agromorfología y usos del Cajanuscajan L. Millsp. Boletín Científico: Centro de Museos, 20(1). Colombia. 11 p.

Espinoza, Y. y L. Malpica. 2015. Almacenaje de carbono en el suelo y su relación con el cambio climático. INIA Divulga 31. Maracay-Venezuela. p 5-10.

Fernández, J. 2009. Guía de Arboles Comunes de Venezuela: autóctonos y exóticos.

Sociedad de Ciencias naturales, La Salle. Caracas, Venezuela. 430 p.

León, J. 1987. Botánica de los Cultivos Tropicales. IICA, San José, Costa Rica. Pág. 279-349.

Mapes, E. 2015. El Amaranto. Ciencia. Oxaca- México. p 12.

Martínez, E. 2017. Caracterización de gallinas criollas del estado Bolívar. Revista INIA Divulga 36. Maracay-Venezuela p 34-39.

Martínez, E. 2017. Caracterización de los sistemas de producción de gallinas locales del estado Bolívar. Revista INIA Divulga 37. Maracay-Venezuela p 7-13.

MPPAPT, 2017. Oficina de estadística sede Bolívar. Ministerio del Poder Popular para la Agricultura Productiva y Tierra. Venezuela.

Oliver, E, E. Silveira, F. Peña, M. Camacho y M. Arce. 2006. Actividad antihelmíntica in vitro de extracto de Azadirachta indica, A Juss; Momordi cachrantia, L. y Chenopodium ambrosioides, L. Weber. Revista Electrónica de Veterinaria REDVET. Vol. VII, Nº 11. Villa Clara-Cuba. 11 p.

Padilla, M. 2008. Evaluación del efecto nutricional en tres niveles de Amaranto (Amaranthus spp) en la pre-mezcla sobre la calidad de huevo en gallinas ponedoras criollas. Universidad Mayor de San Andrés, Facultad de Agronomía. La Paz-Bolivia. 84 p.

Sánchez, A., M. Jiménez y A. Valdespino. 2014. Avicultura familiar como estrategia alimentaria y diversificación de la pequeña agricultura, un reto tecnológico y organizativo. Revista INIA Divulga. Maracay-Venezuela. p 61-66.

Semeniuk, L., A. Bela, C. Vonka, M. Romero y M. Núñez. 2018. Composición fotoquímica y nutricional de Momordica charantia, y actividad antioxidante. UCAUS. Chaco-Argentina. 6 p.
Published
2025-11-12
How to Cite
Martínez, E. (2025). Evaluation of forage crops in the diet of the improved hen. INIA Divulga, 46(46), 19-25. Retrieved from http://www.publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/1073
Section
Artículos