Benefits of the paraffin method to prevent physiological deterioration of cassava
Abstract
Manihot esculenta Crantz cassava is a plant food resource that ranks fourth in importance as a source of energy produced in the world, after rice, corn and sugarcane, with high production of storage roots, as a source of carbohydrates and foliage for the production of flours with a high percentage of protein.
References
Beeching , J.R.; Yuanhuai H.; Gomez Vasquez,R. ; day, R. C.; Cooper, R.M. 1998. Wound and defense responses in cassava as related to post- harvest physiological deterioration, in Recent Advances in phytochemistry. Vol 32: phytochemical Signal in Plan Microbe interactions, ed.By Romero JT, K R. Downum and R Verpporte. Premium Press, New York, pp 231- 248.
Montaldo, A. 1973. Vascular streaking of cassava roof tuber Tropical Science Oxford (UK), vol. 15 Nº 1 p 39 – 46.
Rickard, J. E. 1985. Physiological deterioration of cassava roots. Sci food Agric 36: 167-176.
Sanchez, T y L. Alonso. 2002. Conservacion y Acondicionamiento de las Raices Frescas, en La Yuca en el Tercer Milenio Sistemas Modernos de Produccion, Procesamiento, Utilizacion y Comercializacion por B Ospina y H. Ceballos, Centro internacional de Agricultura Tropical (CIAT). Cali, Colombia Capitulo 27. Pp. 503 – 526.
Wheatley, C., C. Lozano y G. Gomez. 1982. Deterioro y almacenamiento de las raices de yuca, En yuca, investigacion, produccion y utilizacion. Programa de Yuca, CIAT, Cali, Colombia, p. 493 – 512.
Zapata, G. 2001. Disminucion del deterioro fisiológico poscosecha en raices de yuca (Manihot esculenta Crantz) mediante almacenamiento controlado. BS Thesis. Universidad de San Buenaventura, Facultad de Agronomia Agroindustrial. Cali, Colombia.
Montaldo, A. 1973. Vascular streaking of cassava roof tuber Tropical Science Oxford (UK), vol. 15 Nº 1 p 39 – 46.
Rickard, J. E. 1985. Physiological deterioration of cassava roots. Sci food Agric 36: 167-176.
Sanchez, T y L. Alonso. 2002. Conservacion y Acondicionamiento de las Raices Frescas, en La Yuca en el Tercer Milenio Sistemas Modernos de Produccion, Procesamiento, Utilizacion y Comercializacion por B Ospina y H. Ceballos, Centro internacional de Agricultura Tropical (CIAT). Cali, Colombia Capitulo 27. Pp. 503 – 526.
Wheatley, C., C. Lozano y G. Gomez. 1982. Deterioro y almacenamiento de las raices de yuca, En yuca, investigacion, produccion y utilizacion. Programa de Yuca, CIAT, Cali, Colombia, p. 493 – 512.
Zapata, G. 2001. Disminucion del deterioro fisiológico poscosecha en raices de yuca (Manihot esculenta Crantz) mediante almacenamiento controlado. BS Thesis. Universidad de San Buenaventura, Facultad de Agronomia Agroindustrial. Cali, Colombia.

Published
2025-03-12
How to Cite
Meza C., J., & Chirinos, J. (2025). Benefits of the paraffin method to prevent physiological deterioration of cassava. INIA Divulga, 26(26), 32-34. Retrieved from http://www.publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/1032
Section
Artículos