Agronomic evaluation of soybean genotypes at the National Center for Agricultural Research, Ceniap

  • Hunaiber García Agricultural Research Institute. INIA Cenip
  • Marco Acevedo Agricultural Research Institute. INIA Cenip
  • Bárbara Gutiérrez Agricultural Research Institute. INIA Cenip

Abstract

Soybean, Glycine max L. Merr. It is considered the most important legume in the world, being the main source of flour with high protein value, in addition to providing good quality edible oil (Sudaric et al., 2010). It is a food of great nutritional value, since its grain contains about 20% edible oil and 35-40% protein (De Luna, 2006).

References

Acevedo, M., A. Gámez, J. Díaz, y H. García. Evaluación de materiales de soya provenientes de Brasil. 2013. INIA Divulga. 24: 2-7 pp.

De Luna J., A. 2006. Valor nutritivo de la proteína de soya. Investigación y Ciencia 14 (36): 29-34 pp.

FAO. 2015. Food and agriculture organization of the united nations. Database. FAOSTAT. [Consulta en línea: 21/05/2016]. Disponible en http://www.fao.org/faostat/database.

FEDEAGRO. 2015. Confederación de asociaciones de productores agropecuarios. Base de datos estadísticos. [Consulta en línea: 17/05/2016]. Disponible en http://www.fedeagro.org/produccion/rubros. Herrera, A. 2012. Variedades y Siembra. En: El cultivo de la soya en la mesa de Guanipa. 2da Edición. Publicación Técnica. 42-54 pp.

MPPAT. 2012. Ministerio del Poder Popular para la Agricultura y Tierra. [Consulta en línea: 13/05/2016]. Disponible en http://www.avn.info.ve/contenido/ejecutivo-dispuesto.

Solórzano, P. R. 2012. Análisis productivo de la soya (Glycine max (L.) Merril.) en Venezuela entre 2001 – 2010. 2012. Edición especial. Rev. Alcance 72: 159-176 pp.

Sudaric A., M. Vrataric, S. Mladenovic–Drinic and M. Matosa. 2010. Biotechnology in soybean breeding. Genetika 42 (1): 91-102 pp.
Published
2016-05-27
How to Cite
García, H., Acevedo, M., & Gutiérrez, B. (2016). Agronomic evaluation of soybean genotypes at the National Center for Agricultural Research, Ceniap. INIA Divulga, 35(35), 63-66. Retrieved from http://www.publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/749
Section
Artículos